Eredmények értelmezése

Az eredmények összesítése attól függ, hogy a komplex vizsgára, vagy csak szóbeli illetve csak írásbeli részvizsgára jelentkeztél. 

A szóbeli részvizsga akkor sikeres, ha a részvizsga egészét tekintve az elérhető összpontszám minimum 60%-át teljesítetted úgy, hogy készségenként (beszédkészség, beszédértés) elérted a 40 %-os teljesítési minimumot is. 

Az írásbeli részvizsga akkor sikeres, ha a részvizsga egészét tekintve az elérhető összpontszám minimum 60%-át teljesítetted úgy, hogy készségenként (olvasáskészség, íráskészség) elérted a 40 %-os teljesítési minimumot is. 

A komplex vizsga akkor sikeres, ha a négy készségen összesítésben minimum 60%-os teljesítményt nyújtottál és egyúttal minden készség esetén elérted a 40%-os teljesítési minimumot is. Komplex vizsga esetén tehát nem szükséges az írásbeli vagy szóbeli részvizsgán külön-külön is elérni a 60%-os szintet.

Bizonyítvány részvizsgánként is kiállítható (szóbeli ill. írásbeli típusú bizonyítvány).

Komplex vizsga esetén is kiállítható bizonyítvány részvizsgánként (szóbeli ill. írásbeli típusú bizonyítvány) abban az esetben, ha összteljesítményed a négy készségen ugyan nem éri el a 60%-ot, de az egyik részvizsgán igen.

 

Komplex nyelvvizsgára jelentkezés esetén az egyik részvizsgához (pl. szóbeli) tartozó készségeken elért eredmények kompenzálhatják a másik részvizsgához (pl. írásbeli) tartozó készségeken elért eredményeket. Példa:

 

Részvizsga

Készségek

Vizsgázói
eredmény

Kimenet

csak szóbeli vagy írásbeli részvizsgát tett vizsgázók

komplex vizsgázók

Írásbeli

Olvasáskészség

57%

sikertelen írásbeli részvizsga

 sikeres komplex vizsga

Íráskészség

57%

Szóbeli

Beszédkészség

63%

sikeres szóbeli részvizsga

Beszédértés

63%

 

Mivel a fenti példában összesítésben a vizsgázó komplex nyelvvizsga eredménye 60%, ezért komplex vizsgája annak ellenére is sikeres, hogy az egyik részvizsgán (írásbeli) nem érte el a 60%-ot.

A készségenként elérendő 40% nem változik.

 

A vizsgarendszereket bemutató táblázataink:

általános egynyelvű

gazdasági egynyelvű

 

VIZSGAHELYET KERESEL?

NÉZD MEG A TÉRKÉPEN HOL VAN HOZZÁD
A LEGKÖZELEBBI VIZSGAHELY!
BME NYELVVIZSGAHELY

Miért fontos a nyelvvizsga?

Miért a BME nyelvvizsga?

Milyen a BME nyelvvizsga?